Agatha Christien klassikko etenee Kuusankosken Teatterissa hitaasti mutta varmasti

Tänään puolen päivän kupeessa selatessani Facebookia, huomasin, että Kuusankosken teatterissa on iltapäivällä Eikä yksikään pelastunut -näytelmän näytös. Siitä se ajatus sitten lähti ja neljältä istuimme Kuusankoskitalon Voikkaa-salissa Säteen kanssa.

Kyseinen näytelmä perustuu Agatha Christien samannimiseen romaaniin. Säde on kyseisen kirjan lukenut ja siihen perustuvan tv-sarjankin katsonut. Minä en. Minä siis käytännössä tiesin sen, että koska kyseessä on Agatha Christie, on jännitys taattu. Ja jostain olen joskus sen verran informaatiota itseeni imenyt, että tiesin kyseessä olevan mieletön määrä murhia. Siinä se sitten olikin.

Perusjuoni ilman spoilereita: Kymmenen ihmistä jumissa saarella. Yksi toisensa jälkeen he kuolevat. Kuka on syyllinen?

Se, ettei juonta tämän enempää tiedä etukäteen, on minusta iso bonus. Alusta loppuun saakka saa pohtia, kuka on kaiken takana. Miettiä syyllistä. Kuka on mielestäni todennäköisin murhaaja? Hän se ei ainakaan ole. Kuka roolihahmoista on hiljaisin? Hänkään ei varmasti ole murhien takana. Tällaista poissulkemista tein päässäni koko näytelmän ajan.

Väliajalla kerroin Säteelle, kuka on minun veikkaukseni murhaajaksi. Itseasiassa minulla oli kaksi vaihtoehtoa. Perustelin kummatkin ja pohdimme voisinko olla oikeassa. Säde sanoi siinä kohtaa, ettei ollut ihan varma, muistaako hän murhaajan oikein. Niinhän siinä kävi, että metsään meni minun veikkaukseni. Enkä kerro, ketä veikkasin. Säästän sinut spoilereilta.

Mitään suurta huumaa esitys ei minussa herättänyt. Lähinnä esityksen jälkeen olo oli ”tulihan näytyä”. Tähän on todennäköisesti syynä se, että viimeaikaiset näytelmät, mitä olemme Säteen kanssa käyneet katsomassa, ovat olleet isoja spektaakkeleita. Pitää muistaa se, että Kuusankosken Teatteri on harrastajateatteri, joka tekee produktioitaan pienellä budjetilla. Kun nämä asiat otetaan huomioon, nousee näytelmän arvo tämänkin kriittisen katsojan silmissä huomattavasti. Ja hei! Kyselin näytelmän jälkeen fiiliksiä muutamalta muulta katsojalta. Heidän mielestään näytelmä oli hyvä. He olivat tyytyväisiä siihen, että olivat tulleet ja pohtivat, että teatterissa pitäisi käydä useamminkin. Kannatetaan!

Kannattaako siis mennä? Joo, miksei. Toisaalta 20€ voi sijoittaa johonkin viihdyttävämpääkin. Jos päätät menä, valitse näytöspäiväksi sellainen päivä, ettet ole väsynyt. Näytelmä etenee, etenkin ensimmäisellä puolikkaalla, niin verkkaisesti, että minä meinasin nukahtaa. Puolet siitä oli minun väsymystäni ja puolet jää verkkaisuudelle. Jälkimäisellä puoliskolla tahti on napakampi, niin vähän väsyneenkin mielenkiinto pysyi paremmin hereillä. Osasyy saattoi kyllä olla väliajalla nautitulla Cola-juomalla. Kofeiiniherkällä se toimii hyvänä herättimenä. Se saattaa valvottaa minua ensi yönä. Jos niin käy, pitää kaivaa Eikä yksikään pelastunut -tv-sarjan jostakin. Toisaalta, uskaltaako sitä katsoa yöllä?

Yhtä asiaa en ymmärrä. Näytelmän nettisivulla lukee: liput 15/18 € ja kun menet ostamaan ne Nettitiketistä, on hinnat 17/20 € (perässä lukee: sisältää palvelumaksun). Maksat siis jokaisesta lipusta kaksi euroa enemmän, kuin mitä mainoksissa lukee. Perin outoa. Toisenkin Kuusankosken Teatterin ohjelmiston lippujen hinnat ovat ihan yhtä ihmeelliset.

Pari vinkkiä katsojalle

  • Ota huivi mukaan katsomoon, ainakin tänään siellä oli vähän kylmä.
  • Jos pelästyt helposti, ota nitrot mukaan. Näytelmän toisella puolikkaalla on kohtaus, jossa Säde upotti kyntensä käsivarteeni, kun pelästyi niin pahanpäiväisesti.
  • Tarkista etukäteen onko Kuusankoskitalossa muita tapahtumia samaan aikaan. Tänään siellä oli iso konsertti. Alkamisaika sama, väliaika samaan aikaan. Se tarkoitti ruuhkaa narikassa, naisten vessassa ja väliaikatarjoiluissa.

Näytelmän esityspäivämäärät löydät Kuusankoskenteatterin nettisivuilta. Sieltä löytyy myös linkki, jonka kautta voit ostaa liput. Teatterireissun jälkeen tule kertomaan omat kommenttisi näytelmästä!

Janna