Elokuvamusiikkia sinfoniaorkesterin soittamana

Toukokuu oli taas yksi kuukausi jolloin meidän kultturointi (onko tuo edes sana?) lähti vähän lapasesta. Tapahtumia oli viisi. Hups. Toisaalta, minkä sille voi, jos kaikkea kivaa sattuu samalle kuukaudelle? Nostan toukokuusta esiin seuraavan tapahtuman:

John Williams Movie Themes Concert – Vantaan viihdeorkesteri

Oletko koskaan ajatellut, kuinka monta soittajaa tarvitaan soittamaan elokuvan teemamusiikkia? Otetaan esimerkiksi kaikille jossain määrin tuttu Star Wars. Jos teemamusiikki ei ole tuttu, voit kuunnella sen alla olevalta videolta. Yritä samalla laskea kuinka monta erilaista soitinta kuulet. Vastausta minulla ei ole, mutta onhan se kiva kokeilla 🙂

Kuvittele, että istut jossain konserttisalissa ja lavalla on sinfoniaorkesteri soittamassa tätä livenä. Nyt tuplaa se miten hienolta kuvittelet sen kuullostavan. Triplaa se ja kerro vielä kymmenellä. Vieläkään et ole lähelläkään sitä, miltä se tuntuu, kun sinfoniaorkesterin soittama musiikki tulvii korvista sisällesi, koskettaen joka solua. Kokemus ei ole vain auditiivinen (eli et vain kuule) vaan se on myös visuaalinen. Näet mitkä soittimet soivat missäkin kohtaa. Miten soittajat liikehtivät soittaessaan. Itse seuraan yleensä eniten viuluja. Viulistien liike muistuttaa aaltoilevaa merta. Jokainen aalto on erikokoinen ja siinä on erilainen voima.

Konsertissa kuultiin Star Wars -elokuvien musiikin lisäksi musiikkia muassa Harry Potterista, Tappajahaista ja Jurassic Parkista. E.T.:kin soitti kotiin 🙂

Henkilökohtainen suosikkini oli Schindlerin listan teemamusiikki. Se vaan nostaa kaikki karvat pystyyn upeudellaan. Osa kokemusta on varmasti myös se, että muistan miten vaikuttava itse elokuva on.

Kritiikkiäkin minulla on. Star Wars -elokuvista soitettiin neljä vai peräti viisi eri sävellystä. Olisi ollut kiva, jos joidenkin niiden tilalla olisi ollut jotekin muuta. Vaikka lisää Harry Potteria, joka uppoaa nuoriin (ja minuun) aina. Tai musiikkia jostakin elokuvasta, jota ei ollut mukana ollenkaan.

Loppuunmyyty John Williams Movie Themes Concert uusitaan lauantaina 21.9.2019 Helsingin musiikkitalossa. Suosittelen lämpimästi koko perheelle! Lippuja myy Ticketmaster. Löydät liput tästä linkistä Vinkki: Me istuimme katsomon osassa H, rivillä kaksi. Sitä voisi kuvitella, että orkesterin takana ei ole mikään maailman paras paikka istua. Pah sanon minä. Meillä oli talon parhaat paikat! Orkesteri oli melkein kosketusetäisyydellä. Ja sattuipa niin, että suoraan edessämme oli kellopelit, joita Säde rakastaa!

Janna