Nunnat on hottia ja Ushma Karnani säteilee kirkkaamin kuin discopallo

[Artikkelikuva: Lahden kaupunginteatteri – Nunnia ja konnia, kuvaaja: Aki Loponen]

Alkaa olla vaikeuksia laittaa järjestykseen esityksiä, joissa ollaan Säteen kanssa käyty. Elokuussa ylistin Voca Peoplea ja nyt hurraan Lahden kaupúngintetterin Nunnia ja konnia -musikaalille. Se on huikea!

Jo kevättalvella bongasin, että Lahden kaupunginteatterin tämän kauden proggis on Nunnia ja Konnia -musikaali. Luonnollisesti ilmoitin Säteelle, että: ”Se niin kuuluu meidän Kerran kuussa kulttuuria -ohjelmistoon!” Säteen vastaus oli varmaan: ”Aha.” Ei nimittäin tytöllä ollut mitään käryä siitä, mikä on Nunnia ja konnia.

Itse muistan elokuvan Nunnia ja konnia hyvin. Whoopi Goldberg loistaa pääroolissa Deloris van Cartierina. Siinä on isot saappaat täytettävänä teatterin lavalla, jos meinaa Whoopin tasolle yltää. Tiesin, että Ushma Karnani on hyvä laulaja (muistan hänet vuosien takaa Gimmelistä), mutten ollut nähnyt häntä teatterilavalla aiemmin. Vähän jänskätti, vaikka toki luotin, ettei Lahden kaupunginteatteri ole varmastikaan huonoa valintaa pääosanesittäjän kohdalla tehnyt.

Tänään (la 7.9.2019) ajo-opetusoppilas Säde ajoi meidät Kouvolasta Lahteen katsomaan odotettua musikaalia. En tiedä mistä ihmeestä se johtuu, että vaikka kuinka yritämme olla ajoissa, olemme kuitenkin aina paikalla vasta viimetipassa. Siellä se kello rinkutti, että on aika siirtyä saliin, kun kävelimme teatterin ulko-ovista sisään. No, ei tarvinut esityksen alkua paljon odotella. Tuttuun tapaan meillä oli reunapaikat, ettei tarvitse koko penkkiriviä nostattaa pystyyn, kun me saavutaan. Sinne me paikoillemme sujahdettiin, eikä oltu edes viimeisiä saliintulijoita. Hyvä me.

On aina yhtä hieno tunne istua teatterin katsomoon. Ihmiset juttelevat vierustovereidensa kanssa ja ilmassa on odotusta. Koko kansa hiljenee heti, kun kaiuttimista kuuluu jotakin. Esitys on alkamassa. Matkapuhelimet kiinni, niitä ei 70-luvulla ollut, kuuluu komennus.

Esirippu nousee. Lavalla Ushma Karnani laulaa kahden taustalaulajan kanssa. Olen myyty. En hetkeäkään enää epäile, etteikö Ushma yltäisi Whoopin tasolle. Joo tiedän, ei pitäisi vertailla elokuvaroolia ja musikaaliroolia, mutta pakostakin sen mielessäni teen. Ensimmäisen minuutin aikana tiedän, että pääosaan on valittu juuri oikea nainen! Ushman ääni on upea ja nainen osaa näytelläkin. Täydellistä!

Eleonoora Martikainen, Ushma Karnani, Anni Kajos – Lahden kaupunginteatteri – Nunnia ja konnia, Kuva: Aki Loponen

Jos juonesta sinulla ei ole mitään käsitystä, se menee näin: ”Kapakkalaulajatar Delores van Cartier (Ushma Karnani) todistaa murhan ja päätyy todistajainsuojeluohjelmaan nunnaluostariin ja laittaa siellä kuorolaulun uuteen uskoon.” Enempää en kerro. Ei spoilereita 😉

Lahden kaupunginteatteri – Nunnia ja konnia. Kuva: Aki Loponen

Nunnia ja konnia on musikaali, jossa on paljon nähtävää ja kuultavaa. Musikaalin lavasteet on mielettömän upeat. Esitys kutkuttaa nauruhermoja ja musiikki vie mennessään. Ja minä olen rakastunut pienessä kokoonpanossa mukana olevaan Lahden gospelkuoroon! Wau! Käsiohjelmasta luin, että kuoro esittää Nunnia ja konnia -elokuvan musiikkia Ristinkirkossa maaliskuussa. Ei yhtään epäselvää mikä on meidän Kerran kuussa kulttuuria -kohde maaliskuussa!

Minulle esityksissä, joita Säteen kanssa käymme katsomassa, on aina tärkeää se, miten Säde viihtyy ja mitä hän esityksestä pitää. Säteen kommentti esityksen jälkeen oli lyhyt, mutta ytimekäs: ”Äiti, tää oli hyvä.” Kommentti tuli hymyssäsuin! Siinä on sinulle kaikki suositukset mitä tämän näkemiseksi tarvitset. Suoraan lapsen suusta.

Mitä seuraavaksi? No. Sinä hankit itsellesi lipun ja menet Lahden kaupunginteatteriin katsomaan Nunnia ja konnia. Teen tämän vielä sinulle niin helpoksi, että laitan linkin lipun ostamista varten tähän. Lupaan, että musikaali on katsomisen arvoinen.

Pari vinkkiä vielä.

  • Älä katso elokuvaa ennen musikaalia. Siis nyt. Ei haittaa, jos olet sen joskus nähnyt. Näin menet musikaaliin avoimin mielin.
  • Jos itket helposti, ota nenäliinoja mukaan. Minä itkin viidessä eri kohdassa.
  • Jos tarjoiluja väliajalle mietit, suklaaleivos oli tosi hyvää. Ja se oli gluteeniton!
  • Kuuntele melodiaa, joka soi, kun poliisilaitosta näytetään ekan kerran. Jos olet syntynyt 70-luvulla tai aiemmin, todennäköisesti tunnistat sen.
  • Hieman omituinen otsikko aukeaa sinulle esityksen aikana.
  • Ja paavin saapumista kannattaa odottaa 😉

Mene teatteriin. Lahteen. Musikaaliin. Käy sen jälkeen kirjoittamassa mielipiteesi tuohon alle kommenttikenttään.

Janna & Säde